Yeni Nesil Çalışma Kültürü: Sanal Ofis Nedir?
Kasım 13, 2020
SANTRAL SESLENDİRME NEDİR ?
Kasım 19, 2020

Tam günlük  işte çalışmak, sabahtan akşama kadar  masada oturup size emredilen işleri yapmak herkese göre olmayabilir. Onun için freelance (serbest) çalışmak, size hem çalışma saatlerinizi hem de  gerçekleştirebileceğiniz işleri seçme özgürlüğü sunmaktadır. Genellikle evlerden veya kafelerden işlerini sürdüren freelancer’lar, düzenli olarak çalıştıklarında tam süreli çalışanlardan daha fazla ücret almaktadır. Öte yandan, öğrencilerin ve tam süreli işte çalışacak zamanı olmayan kişilerin de freelance çalışarak fazladan bir iş yapmak gibi bir olanağı var.

Kimler freelance çalışabilir?
Aslında herkes freelance çalışabilir. Ama şu kurallara uymalısınız;

Disiplinli olmalı ve teslim tarihlerine daima uymalısınız. Yanlış durumlarda müşterilerinizin bırakacağı kötü geri dönüşler sizi kolay bir şekilde iş bulamaz duruma getirebilir. Yüksek puanlı, çalışkan freelancer’lar ise daha rahat iş bulabilir.
Freelance yapılabilecek işler nelerdir?
freelance yapılacabilecek işler?

Kesinlikle ki gerçekleştirebileceğiniz işleri yaratıcılığınız, yetenekleriniz ve çevrenizdeki olanaklara göre belirleyip artırabilirsiniz.

Özgün ve kaliteli bir içeriğe her internet sitesinin, her firmanın ihtiyacı var. Google gibi arama motorları, kaliteli yazılarla dolu ve sık sık yenilenen siteleri  üst sıralara çıkarıyor. Fakat her site sahibinin içerik üretecek becerisi ya da süreyi olmayabiliyor. İşte bu halde freelance yazarlar (bir başka söylemle “içerik üreticileri”) döneme giriyor.

Şüphesiz ki freelance yazarlık inşa etmek içinde dil becerilerinizin ilerlemiş olması gerekiyor. Ayrı olarak fazla müşteri, önceki yazılarınızdan  görmek isteyecektir. Kendi  siteniz veya blogunuz, farklı sitelerde yayımlanmış yazılarınız varsa onları derleyerek müşterilerinize gösterebilirsiniz. Yazarlık deneyiminiz yok ise bir yerden başlamak istiyorsanız, ilgilendiğiniz  olay alan ile ilgili blog yazmak daha iyi  fikirdir. Yazarlık işlerine başvururken blogunuzu örnek olarak gösterebilirsiniz.
2. Görsel tasarım
Grafik planlaması, basılı iş planımı, resim düzenleme gibi işleri inşa etmek içinde Photoshop, Illustrator, InDesign gibi uygulamalardan birisinde ya da birkaçında uzmanlaşmış olmalısınız.
Freelance tasarımcılar; logo, kurumsal kimlik, broşür, afiş, reklam, banner planımı, resim düzenleme gibi işleri internette basitçe bulabilirler.
Kendinizi öne çıkararak daha çok iş almak için etkili  portfolyonuz olmalı. Küçük işler alarak başlayacağınız kariyeriniz, müşterilerinizin sizi başkalarına tavsiye etmesi ve olumlu yazılar yazması  sizi yükselişe geçirebilir.
3. Danışmanlık
Kendi alanınızda eksper ya da etkin biri olarak mı görülüyorsunuz? Sıklıkla sizden malumat ve tavsiye alabilmek isteyenler mi oluyor? Eksperin; iş yaşamı, finans, teknoloji, pazarlama, hukuk, dizayn, otomotiv, yayıncılık gibi alanlarda telefonla danışmanlık verebileceğiniz  platform.

4. Dijital asistanlık
Dijital asistanlık, evinizden çalıştığınız  sekreterlik veya yönetici asistanlığı işi gibi düşünülmektedir. Her şirketin ya da iş insanının  gün büroda duracak yardımcıya ihtiyacı olmayabilir. Gereksinim durumunda ulaşabilecekleri, belirlenmiş başlı işleri düzene sokabilecek  sanal asistan onlar için yeterlidir.
Dijital asistanın belirlenmiş görevleri; randevuları yönetme, e-postaları takip etme,gerektiğinde müşteri ile buluşma dosya arşivleme/sınıflandırma, internette araştırma yapma, telefonlara bakma gibi işler olabiliyor. İlerleyen teknoloji  ile bu işlerin fazlası  web üstünden yapılıyor.
Tahmin edebileceğiniz üzere, dijital asistanlık içinde etkileşim becerilerinizin kuvvetli olması şart. Office yazılımlarını esas seviyede bilmeniz gerekli. Ayrıca  yöntem  gerekmiyor.
Türkiye’de sanal asistanlık daha yeteri kadar yaygınlaşmadığından iş olanakları şu an için kısıtlı, fakat talebin gittikçe artacağını görmek zor değil.