Telefon santralı, genel olarak çoğu telefonun bir merkeze bağlanarak aralarında iletişim sağlamak için gelen ve giden aramaların doğrudan gerçekleşmesidir.Bulut santral, sanal santral, karel bulut santral nedir ?
Telefonla iletişimin en önemli bölümünü meydana getiren santrallar, ilk üretildiklerinde manuel (elle) olarak çalışmaktaydı. Arama işleminden önce kişi merkeze bağlanıyor ve aramak istenen numarayı söylüyordu. Merkez de arayan şahıs ile aranan şahıs arasında bağlantıyı kadın gazateci gerçekleştiriyordu. Bu ilk manuel santralların adına, son zamanlarda hat yönlendirmesini kendisi sağlayan otomatik telefon santralları kullanılmaktadır.
Günümüzde telefon santralları, çoğunlukla şirket içi iletişimin sağlanmasında kullanılmaktadır. Şirket içeriğinde santrala bağlı telefonlar aralarında dahili numaralarla (telefon kodları) fiyatsız etkileşim sağlayabildikleri gibi dış hatlarla rahatlıkla iletişim kurabilmektedir.
Telefon Santrallarının Çalışma Prensibi Nedir?
Son zamanlarda sıklıkla kullanılan elektronik telefon santrallerine özellikleri (otomatik telefon santralı) yer tasarrufu sağlar, efor kullanımı minimum düzeyde, üretilmesi kolay ve kullanıcısı sayısı çok fazladır. Telefon santralları ile ilgili yöntem talimatı verecek olursak; telefon santralleri genel olarak beş ana parçadan ortaya gelmektedir;
Güç devresi
Ana kart
Abone kartı
Dış hat kartı
Besleme üniteleri
Yaygın olarak sarfedilen telefon santralları, isteğe göre programlanmış mikro işlemciler doğrulusunda yönetilmektedir.
Telefon santralına gelen elektrik akımı, ilk olarak santralin efor ünitesine ulaşmaktadır. Efor dönemi bu elektrik akımını bütün santrala göndermektedir. Ana karta ulaşan elektrik akımı işlemciye iletilmektedir. Telefon santralının beyni pozisyonundaki prosedür üstünde santral ayarları, dahili numaralar vb. bulgular bulunmaktadır. Prosedür, soketlere bağımlı olan telefonlara ihtiyaç duyulan yönlendirmeyi yaparak çağrıyı gerçekleştirmektedir.